Vis meny
Alle nedlastbare

TIDSVITNE - HENKI

09.10.2013  |  29 min  |  NRK1



Tidsvitne: Henki (ttv) Norsk dokumentarserie. (4:6)

I kveldens episode av "Tidsvitne" er det historien om Henki Hauge Karlsen som står i sentrum. Mossingen var den første i Norge som sto fram som HIV-smittet, noe som kostet den daværende servitøren jobben ved Papillon i Fredrikstad.

Men sammen med sin advokat Tor Erling Staff tok Hauge Karlsen opp kampen mot arbeidsgiveren. Saken endte til slutt i Høyesterett, som besluttet at oppsigelsen var ulovlig. Henki-saken satt også AIDS-saken på dagsorden, som på 80-tallet var gjenstand som for stor frykt og uvitenhet.

- Henki ga AIDS-sykdommen et ansikt her i Norge. På mange måter kan man si at Henki lærte oss hva HIV og AIDS er og ikke er. Frem til Henki sto fram var det jo hysteriske tilstander. AIDS ble omtalt som den nye pesten, sier NRK-journalisten Steffen Fjærvik, som har laget "Tidsvitne"-serien på NRK1

- En sterk person
I kveld belyses Henkis historie og lange kamp for rettferdighet gjennom klipp fra NRKs rikholdige arkiv og nye intervjuer. Seerne får blant annet høre psykolog og sexolog Haakon Aars og forlegger Arve Juritzen uttale seg som Henki-saken. Juritzen ble mossingens nære venn og har tidligere skrevet bok om Henki.

- Alle snakker veldig pent om Henki. De forteller at han var en utrolig sterk person som kjempet en veldig viktig kamp, forteller Fjærvik, som selv er fra Sarpsborg, men bosatt i Moss.
Henki Hauge Karlsen døde i i 1988, bare tre måneder etter at dommen i Høyesterett falt.

- Jeg håper at kveldens episode gir de som husker Henki-saken et fint gjensyn. De som ikke husker saken vil få innblikk i en viktig del av vår nyere historie, sier Fjærvik.

Serie

Tidsvitne 6 deler Sesong 1

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Samfunnsfag

Utlånsnummer

P1235

Nøkkelord

hiv-smitte, aids, arbeidsrett, rettssak, rettferdighet, arbeid, dokumentar, homofili, menneskeverd, styrke og mot, verdighet

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.