Vis meny
Alle nedlastbare

MILJØPROFIL - OLE KOPREITAN

06.02.2011  |  28 min  |  NRK2



Norsk dokumentar.
Historien om Ole Kopreitan er historien om kampen mot atomvåpen i Norge. I dag er arbeidet for atomnedrustning og kampen for miljøet to sider av samme sak. Det gjør Ole Kopreitan like mye til en miljøaktivist som til et ikon for atomvåpenmotstanden her til lands.

I årevis har en utrettelig "Ole Kop" brukt sin etter hvert meget berømte barnevogn, proppet med buttons og løpesedler, som plattform for sin informasjonsvirksomhet.

Omtale

De fleste husker Kopreitan for hans plakater, og buttons som han solgte fra en ombygd barnevogn på Karl Johans gate i Oslo. Gjennom mange år har han vært en del av gatebildet i hovedstaden. Han delte ut løpesedler for saker han brente for, og solgte buttons med politisk budskap.


Ole Kopreitan var hadde mange og klare meninger. Særlig vil mange huske ham for hans kamp mot atomvåpen. Det var hans viktigste enkeltsak. Han var i mange år leder for Nei til atomvåpen.

Kopreitan ledet Sosialistisk Ungdomsforbund, og var senere partisekretær i Sosialistisk Folkeparti. Han hadde også en viktig rolle i Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet, før EF-avstemningen i 1972.

Men Ole Kopreitan blir også husket som en av de første som satte kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika på den politiske dagsorden. I 1964 stormet han banen og fikk stoppet en tennislandskamp mellom Norge og Sør-Afrika. Han ble dømt for sivil ulydighet, men Norge ble en del av den internasjonale kampen mot rasistregimet i Sør-Afrika.

Han ble født 19. september 1937 i Stavanger. Han vokste opp på Hitra, og utdannet seg til lærer ved Sagene lærerskole.

I 2002 fikk Ole Kopreitan Zola-prisen, utdelt av Foreningen til fremme av sivilt mot.


Ole Andreas Kopreitan døde 23.01.2011

Serie

Dokumentar

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Natur og miljøfag, Samfunnsfag

Utlånsnummer

A654-1

Nøkkelord

miljøaktivist, atomnedrustning, politikk, ole, kopreitan, atomvåpen, atomvåpenmotstand, miljø

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.