Vis meny
Alle nedlastbare

VERSAILLES - EN KONGES DRØM

17.12.2007  |  1t.33 min  |  NRK1



I en spektakulær dramadokumentar følger vi den unge kong Ludvig 14. og hans forsøk på å gjøre palasset Versailles til "en forsmak på paradis". Slottet ble en krumtapp i Solkongens absolutte enevelde.

Solkongens palass utenfor Paris er blitt selve symbolet på prakt og dekadanse, og har inspirert eneveldige herskere over hele verden.

Som vi skal se, overlot Ludvig 14. ingenting til tilfeldighetene da oppførte palasset. Arbeidet startet i 1660, og i 1682 flyttet kongen hele sitt hoff fra Paris til Versailles.

I kongens makt
Slottet ble den perfekte ramme for Ludvigs ubestridte makt. Her var alle adelens menn og kvinner fullstendig underlagt hans kontroll.

Slottet og de omkringliggende hagene gjennomgikk en kontinuerlig utbedring for å komme nærmere målet om den mest guddommelige prakt. Som kronen på verket fikk Solkongen oppført Speilsalen, slottets hovedsal. Det var her de aller mest overdådige selskapene og seremoniene fant sted.

Den 74 meter lange salen er utsmykket 357 speil. Den legendariske hoffmaleren Charles Le Bruns takmalerier viser kongen i ulike situasjoner og gir det fullkomne bilde på hans prakt og makt.

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie

Utlånsnummer

A275

Nøkkelord

solkongen, ludvig, 14, 1600-tallet, luksus, speilsalen

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.