Norsk dokumentar.
For å overleve måtte Christine rømme fra en samboer som mishandlet henne på det groveste.
I sju år har hun og barna levd med nytt navn på hemmelig adresse.
Møt frykten som styrer livet til mishandlede kvinner, lenge etter de har brutt ut av forholdet.
Å leve på kode
Christine rømte fra en voldelig samboer. Nå forsøker hun og barna å starte en ny tilværelse. (Foto: NRK)
Kvinner som flykter fra mishandling, må enkelte ganger skifte identitet og adresse - " de må "leve på kode". Etter syv år med gjentatt mishandling flyktet Christine Bassøe Jørstad og barna fra en voldelig samboer. I Faktor forteller hun om frykten, flukten og det å forsøke å starte en ny tilværelse.
En sommerdag i 1998 hadde Christine fått nok, hun var redd for at hun ikke ville overleve en mishandling til. Med hjelp fra sin familie flyktet hun med Stephen ( 7 år) og Samira (3 år) til et krisesenter nær Oslo. Men politiet og krisesenteret regnet situasjonen som så farlig at de anbefalte henne å dra langt vekk.
Ikke-eksisterende
Etter en dramatisk flukt med bil og tog for å slette sine spor, ble hun mottatt av krisesenteret i Tromsø, der hun fikk hjelp til å skifte navn og få hemmelig adresse. Hun skulle leve på kode, som det heter. Hun og barna måtte bryte all kontakt med sitt miljø i Oslo, og de måtte være forsiktige med å fortelle om sin bakgrunn til sitt nye miljø i Tromsø. Bare kontakten med Christines foreldre beholdt de.
- Jeg byttet jo navn for å bli usynlig, så barna og jeg ble på en måte ikke-eksisterende.
Til Faktor forteller Christine og sønnen Stephen hvor vanskelig det var å forlate alle vennene, og holde sitt nye miljø på avstand.
I vår tok Christine tilbake sitt eget navn, Bassøe Jørstad. Hun flykter ikke lenger.
Krigssonen
Christine gir oss et sjeldent innblikk i hvordan det er å leve hver dag med frykt for å bli funnet av en voldelig tidligere samboer, hvordan all kraft går med til å lage sikkerhetsopplegg, hvordan leilighet og uteområder blir mulige krigssoner, at han kan dukke opp når som helst.
Hun forteller hvor lang tid det tar å bearbeide traumene sine og øve seg opp til en tilværelse hvor hun kan beherske angsten.
TV-aksjonen
Denne Faktor-dokumentaren er laget i samarbeid med årets TV-aksjon, "Drømmefanger". De innsamlede midlene går i år til Fokus, et forum for kvinner og utviklingsspørsmål.
Temaene er "Kvinner i og etter krig og konflikt", "Vold i nære relasjoner", "Trafficking" og "Kjønnslemlestelse".
Christine arbeider for TV-aksjonen i Tromsø.
Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programskaper: Gerd Inger Polden