Vis meny
Alle nedlastbare

BRANNSKOGENS VINNERE

21.02.2011  |  24 min  |  NRK1

Hva skjer når skogen brenner? Vanligvis setter vi inn store mannskapsstyrker for å stanse en skogbrann, men er en skogbrann en katastrofe? Vi jakter på døde og levende i brannskogen og ser hvem som vinner kampen om plassen.

Vi følger botaniker Bjørn Moe og programskaper Svein Haaland på vandring gjennom tre brannskoger. Vi får se hva som skjer etter at brannen har herjet, og hvordan planter og trær gradvis vinner tilbake det ødelagte feltet.

På Vestlandet har det vært flere store skogbranner. I 1974 brant det i Åsane. I 1992 var det en stor brann i Sveio, og i 2003 slapp flammene løs i et skogsområde på Totland i Fana. Her gikk det med over 4000 mål skog og mark. Dette er en av de største skogbrannene vi har hatt i Norge.

Brannskogen i Sveio er den eneste i sitt slag i landet som er blitt vernet som brannskog.

Brann av det gode
- En skogbrann kan være av det gode for naturen. For mens noen arter dør, får andre arter mer rom og plass. Lyn har skapt skogbranner fra tidenes morgen, og mange arter har tilpasset seg en naturtype der det innimellom oppstår brann, sier Bjørn Moe, som er botaniker med brannskog som spesialfelt. I flere år har han fulgt vegetasjonsutviklingen i Sveio.

Brannen gjør at det blir åpnere og mer lys, og dermed gode forhold for lyskrevende arter. Noen av disse plantene har noen få gode år etter en brann før trær og busker kommer tilbake og skygger ut brannspesialistene.


Anbefalt for klassetrinn

5-10

Fag

Naturfag

Utlånsnummer

N993

Nøkkelord

brannskog, skogbrann, samspillet, i, naturen, botanikk, biologi, Økologi, næringskjeden, brann, natur, og, miljøfag

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.