Den norske dikteren Henrik Ibsen ble verdensberømt i levende live.
Kveldens Fakta på lørdag tar oss med på en unik reise gjennom Henrik Ibsens liv fra tunge barndoms- og ungdomsår i Skien og Grimstad til gjennombruddet i Italia og Tyskland. Gradvis bygde han opp en internasjonal berømmelse som aldri ser ut til å ta slutt.
Hans skuespill er aldri blitt umoderne. Et eller annet sted i verden, spilles hver dag i året, år ut og år inn et skuespill av Henrik Ibsen fra Norge. Fra Japan og USA og fra hele Europa kommer folk til Norge for å få vite mer om Ibsens dramaer og om hans liv.
Hvor var det han bodde? Hvor er kafeen han satt på? Hvor skrev han sitt første skuespill? Noen vil vite hvor han fikk det uekte barnet med en tjenestejente?
I dokumentaren følger vi Ibsen fra de første årene i Skien og på Venstøp via apotekertiden i Grimstad, teaterdebuten i Bergen og hans tunge år i hovedstaden, i Roma med unge venner på de lystige kafeer, i krangel i Den skandinaviske forening, i stum beundring i Peterskirken. Vi drar til Albanerfjellene hvor han skrev "Brand" og til Amalfi hvor han skrev "Et dukkehjem". Vi følger videre hans fotspor til Tyskland hvor han tilbragte så mange viktig år, til Egypt der han deltok under åpningen av Suezkanalen og til Tyrolerlandsbyen Gossensass, hvor han møtte unge Emilie Bardach - en av mange kvinner som fikk ryktene til å gå om Ibsens forhold til kona Susannah.
Dokumentaren tar sitt utgangspunkt i spørsmålet: Hvorfor framstod Ibsen som en innesluttet sfinx på slutten av sitt liv da han bister og tilknappet vandret nedover Karl Johans gate?
Var det de viktige begivenhetene i barndom og ungdom som lå bak? Var det egentlig en usikker mann bak fasaden? Var usikkerheten forklaringen på at han var så opptatt av medaljer og ordener? Noe endelig svar på disse spørsmålene får vi aldri, men vi får en del antydninger i dokumentaren som bygger på uttalelser av Ibsen selv og på erindringer av folk som møtte ham.
Alle opptakene er gjort i autentiske miljøer og på steder hvor Ibsen faktisk var. Det er første gang en slik dokumentasjon er gjort fra den tidligere østtyske byen Meiningen, der Ibsen besøkte sin teaterinteresserte venn, hertug Georg, som satte opp Gjengangere på en tid det ellers var forbudt. Det er også unike opptak av gjenstander som har tilhørt Ibsen, av hans malerier og av dokumenter fra Suezkanalens åpning, nå oppbevart i Ferdinand de Lessepsmuseet i Paris.